Koepelisolatie Columbus C-City
Home / Koepelisolatie Columbus C-City
IMG_0062-220x161.jpg

Projectomschrijving

C-City in Kerkrade, een stad in een stad waar een wereld van wetenschap, technologie en design in een nieuw perspectief wordt geplaatst. Vanaf oktober 2015 wordt deze geheel vernieuwde locatie op het Museumplein weer opengesteld voor publiek. Het opvallendste object dat te bewonderen is, is absoluut Columbus, een grote ronde bol die in de bodem lijkt te zijn gevallen. SHW Isolatie heeft deze koepel van binnenuit geïsoleerd.

plein-kerkrade-1024x1024.jpg

De Columbus, oftewel het earth theater, vormde de grootste uitdaging voor het bouwbedrijf in dit project; Mertens Bouwbedrijf uit Weert. De constructie met de ronde koepel van circa 13 meter hoog bestaat van binnen naar buiten uit akoestische pleister op 7 centimeter spuitbeton, een frame van stalen ronde buizen met daartussen driehoekige blokken geëxpandeerd polystyreen (EPS) en aan de buitenzijde 12 centimeter spuitbeton met een waterdichte coating. Het onderste gedeelte van de Columbus is vuilwerk waar een voorzetwand tegenaan geplaatst gaat worden. Voor dit gedeelte was een op maat gemaakte isolatie-oplossing nodig die zo weinig mogelijk arbeidsintensief is. Mertens Bouwbedrijf is

daarom op zoek gegaan naar een partner die de koepel met gespoten PUR kan isoleren. Het bouwbedrijf is hiervoor de samenwerking met SHW Isolatie aangegaan.

Isolatie ronde koepel met spuitschuim Isofekt®PLUS

SHW Isolatie heeft het onderste deel van de ronde bol geïsoleerd. Op de gebogen constructie, tegen het aanwezige steigerdoek, is Isofekt®PLUS aangebracht op een oppervlakte van 280 m2. Dit materiaal is vormvast, volledig vochtbestendig, duurzaam en op elke ondergrond aan te brengen. Isofekt®PLUS past perfect bij het vraagstuk in dit project.

Aandachtspunt tijdens isoleren

Bij het isoleren van deze unieke koepel bestond er een kans dat er afwijkingen naar buiten konden ontstaan. Uitbolling in de eerste laag moest echter zo minimaal blijven, omdat de betonlaag die na de isolatie buiten op de bol gespoten zou worden, zo egaal mogelijk van dikte diende te zijn. De uitvoerder van SHW Isolatie heeft veel aandacht besteed aan de tolerantie tijdens de uitvoering. Hierdoor is uitpuiling naar buiten toe voorkomen. De isolatie van Columbus is binnen twee dagen uitgevoerd.

Projectgegevens

Isolatieobject: Columbus (earth theater) in C-City Kerkrade
Uitvoering isolatie: SHW Isolatie
Bouwbedrijf: Mertens Bouwbedrijf
Opdrachtgever: Provincie Limburg
Materiaal: Isofekt®PLUS
Dikte: 120mm
Oppervlakte: 280 m2
Radius koepel: 11 meter

IMG_0062.jpg
IMG_0065-1024x768.jpg